+48 786-326-877
Pon - Czw 12:00 - 22:00
Pt - Nd 12:00 - 23:00

Pizza neapolitańska

W Bez kategorii
2023-03-15
Dodane przez
Brak komentarzy

Pizza neapolitańska

Co to jest pizza neapolitańska?

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa – cienkie jak pergamin ciasto otoczone grubym, puszystym brzegiem. Forma ta jest zasługą wysokich temperatur wypieku – prawie 500 stopni Celsjusza – niemożliwych do odtworzenia w warunkach domowych – oraz pieców opalanych drewnem. Ale to nie wszystko. Aby pizza mogła nosić dumną nazwę „Napolitan”, musi spełniać szereg warunków określonych przez Associazione Verace Pizza Napoletana. Zgodnie z ich standardami pizza neapolitańska składa się z odpowiedniej mąki, wody o określonym pH oraz specyficznych składników – m.in. pomidorów San Marzano czy mozzarelli bawolej.

Pizza neapolitańska, znana również jako pizza napoleońska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z miasta Neapol w regionie Kampania we Włoszech. Napoletana Pizza, uważana za królową pizzy, oficjalnie datuje się na rok 1889, kiedy to jeden z szefów kuchni, Raffaelo Esposito, przygotował trzy pizze neapolitańskie dla królowej Margherity Sabaudzkiej. Pizza neapolitańska to charakterystyczne ciasto uzyskiwane dzięki kilku czynnikom .

Komentarze do tego posta 0
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy